Pan vrátný ze Mlejna

Pan vrátný ze Mlejna

Divadlo začíná dobrým vrátným, jak by řekl pan Werich a když nad tím tak uvažuji, měl vážně pravdu. Naše domácí scéna ve Mlejně jednoho takového má. Nejedná se však o běžného vrátného, který Vám předá klíče, zapíše do knihy a už už kouká na hodinky, abyste stihli včas odejít, protože přece zrovna dávají v televizi hrozně zajímavý program, který chce stihnout. A chraň bůh, aby se na to musel zítra dívat z reprízy. Tím samozřejmě nedehonestuji ostatní vrátné, jen čerpám z vlastních zkušeností, které jsou v současnosti bohužel takové. 

Naopak si dovolím tvrdit, že náš pan vrátný je v podstatě ohrožený druh člověka s nadpřirozenými schopnostmi. Proč nadpřirozené? Dozvíte se záhy. Nejenom že čas je pro něj relativní a stará se, abychom měli v sále vždy dostatečný přísun čerstvého vzduchu, ale pomáhá nám i při nelehkých otázkách naší kariérní budoucnosti. Je to větší zavalitý pán s ještě větším srdcem a červeným tričkem. Ano to tričko nosí opravdu velmi často. Postavou připomíná většího medvěda a jeho tvář již sice zdobí sem tam šedivý fous, ze kterého můžeme odhadovat, že je nějaký ten pátek na světě, ale co se týče humoru, ten si udržuje stále aktivní a ve formě. 

Doprovází nás již od dob, kdy jsme poprvé překročili práh mlejnského divadla. Zkrátka bez jeho ustavičných poznámek, vtipných dovětků a 100% vstřícnosti bychom si už klasickou zkoušku nedokázali představit. Máte špatnou náladu? Nezoufejte, stačí projít skrz vrátnici a rázem z Vás zmizí všechny strasti a útrapy všedního života jako mávnutím kouzelného proutku. O nadpřirozených schopnostech už nemůže být žádných pochyb. Ať už se v soukromém životě zabývá léčitelstvím všeho druhu, víme naprosto přesně, že nás léčí smíchem. Je to jeden z pilířů, na kterém stojí naše divadelní základna. Každý má svoje jistoty, tou naší je pak Martin ze Mlejna.